Ljuba moja,

danes, v 14. IZZIVU Zlate Autofagije s tabo delim 13 nasvetov za ZLATO SPANJE, ki najbolj od vsega aktvira mehanizme obnove in s tem autofagijo v tvojih celicah.

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

Zlata pravila za spanje  - Sožitje medicine prodora in taoističnih zdravstvenih modrosti.

1. PRAVILO:

 

Zvečer je treba avtonomno živčevje sprostiti, da se simpatično živčevje stresa in adrenalina »ugasne« in se s tem aktivira njegov drugi pol – parasimpatični živčni sistem, ki je odgovoren za regeneracijo, asimilacijo in imunski sistem. Sicer ni obnove.

Po domače bi lahko rekli, da dokler »navijamo« svoje možgane in imamo polno glavo idej, misli in skrbi, ne bo nič kaj prida kvalitetnega spanja!

2. PRAVILO:

 

Pred spanjem je treba pomagati naravnemu mehanizmu organizma, ki ga kitajska medicina imenuje »tridelni grelec«, da spusti odvečno vročino iz vezivnega tkiva in organov zgornjega dela telesa navzdol, do podhlajenih reproduktivnih organov in izčrpane nadledvične žleze.

Mrzla energija se mora dvigniti, topla spustiti, temperatura pa uravnati, če želimo, da se bodo sploh prižgali nočni hormoni pomlajevanja, zaščite in zdravljenja.

3. PRAVILO:

 

Pred spanjem nam mora pasti kortizol, stresni hormon. To je predpogoj, da se bo melatonin sploh lahko začel proizvajati. Melatonin je hormon z največjim antioksidantnim delovanjem, zaščita pred rakom, vnetnimi procesi in staranjem.

On je tisti, ki v našem telesu počisti vso packarijo, ki smo mu jo zakuhali.

4. PRAVILO:

 

Melatonin se proizvaja samo med 9. uro zvečer in 2. uro zjutraj, pa še to le takrat, če spimo, smo pravilno zaspali in spimo v popolni temi. Vsakršna luč ali lučka (od budilke, računalnika, televizije) ustavi tovarno melatonina.

5. PRAVILO:

 

Brez melatonina ni rastnega hormona. Melatonin je njegov predpogoj. Rastni hormon pa je tisti, ki nas dela močne, odporne, vzdržljive, aktivne, ki ohranja mišično in kostno maso, elastičnost kože in tkiv, zdravje notranjih organov, ki preprečuje gube, motnje razpoloženja, izgubo spomina in koncentracije, psihično in fizično degeneracijo.

In on na žalost pade prvi. Zato ga neguj in pazi!

6. PRAVILO:

 

Če gremo zvečer spat z zvišanim inzulinom (za večerjo jemo sladkor in ogljikove hidrate), nam kortizol ne bo padel. Čeprav imamo zvišan adrenalin. Torej so aktivni šport, fitnes, tek pred nočnim počitkom smrt za obnovo našega organizma.

7. PRAVILO:

 

Zadnja misel, preden zapremo oči, bo vso noč vplivala na našo podzavest in krojila naš naslednji dan. Če zaspimo z dvignjenimi ustnimi kotički, se bo aktiviral »želodčni meridijan« in ponoči odpravil posledice gravitacije ter stopil skrbi.

8. PRAVILO:

 

Dovolj spanca pa nam tudi napolni zaloge DHEA-ja, hormona pomlajevanja, ki deluje kot baterija. Podnevi se prazni, ponoči se polni. Brez njega je naš odziv na stres katastrofalen, spolni hormoni pa na nuli.

9. PRAVILO:

 

Med 9. uro zvečer in 2. uro zjutraj je čas obnove fizičnega telesa, med 2. in 4. zjutraj pa čustvenega in mentalnega. Dokler fizično telo ni sanirano, se tudi psiha ne razstrupi.

10. PRAVILO:

 

Če zvečer tik pred spanjem gledamo v računalnik ali televizijo, s tem spodbudimo jetrni meridijan (ki poteka skozi oči). Jetra se zato zbudijo in zahtevajo akcijo ter sporočajo hipotalamusu, da je jutro. Regeneracija se tako ustavi, vrata boleznim ščitnice pa se odprejo. To pa pomeni, da si že zjutraj brez energije, da imaš slabe lase, suho kožo, te bolijo kosti in je tvoj um poln megle.

11. PRAVILO:

 

Taoistični modreci pravijo, da je treba iti zvečer spat z več energije, kot smo jo imeli zjutraj. In s še več, kot smo jo čutili prejšnji dan. Zanje je smisel življenja kultiviranje, nabiranje in potenciranje energije, zlata leta pa priložnost, da delimo svojo modrost in pomagamo okolici.

Po taoizmu staranje ne pomeni ne bolezen, ne šibkost, ne pešanje – ampak razcvet. Vsak večer pred spanjem obvezno izvedejo cikel vaj, ki jim omogoča, da se energija tekočega dneva uskladišči v notranje trezorje moči (v »tan tiene«) in se tam pomnožuje.

Globlje jo pospravimo, večje obresti imamo. Noč tudi vidijo kot priložnost, da se popravi telo in prečistijo čustva. 

12. PRAVILO:

 

Če zvečer ne moremo zaspati, je to bodisi posledica pomanjkanja melatonina bodisi zastrupljenih jeter. Če pa zaspimo, a se hitro zbudimo oziroma se veliko zbujamo ponoči, je krivo neravnovesje kortizola in/ali pa izčrpana vranica.

13. PRAVILO:

 

Če ne spimo prav, se nam hormoni ne proizvajajo. Če nimamo hormonov, ne spimo prav. Torej pademo v začaran krog konstantne izčrpanosti in hormonskega neravnovesja. 

PS: če te muči nespečnost, če si konstantno v stresu, težko umiriš misli in je tvoja glava kot pregreta tovarna skrbi, potem ti toplo priporočam vse vaje, ki so del mojega programa TELESNI STRAŽAR ZA STRES IN SPANJE. 

14 edinstvenih vaj skupaj s priročnikom za spanje in antistres dobiš za 14,90. 

Preveri več tukaj>>>>

No images found.