Ljuba moja,

danes, v 15. IZZIVU Zlate Autofagije ti zaupam recept za kolagensko juho, ki bo prava infuzija kolegena in najboljši tretma za tvoje črevesje.

V juho si lahko zakuhaš zelenjavo, poješ skupaj z beljakovinami, ali pa jo spiješ - kot čaj. 

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

Kako pripraviti kolagensko juho?

 

Priporočam ti, da si jo skuhaš enkrat na teden. Ogromno količino. Potem jo precediš, daš v posodice, v hladilnik in/ali v zamrzovalnik.

Vsak dan potem izprazniš eno posodico. Bistro juho si lahko samo pogreješ in jo piješ ob obroku, lahko pa si vanjo zakuhaš zelenjavo ali beljakovinske rezance.

Iz česa je sestavljena kolagenska juha?

 

Osnova za juho naj bo BIO piščanec, bio ribe ali bio govedina, najpomembnejše pa je, da s kostmi!!!! Pri piščancu tudi s kožo.

Izbrano beljakovino daš v ogromen lonec z vodo. Potem pa dodaš notri čim več zelenjave in zelišč. Kuhaš, dokler ne zavre; zmanjšaš ogenj in na majhnem ognju kuhaš čim dlje.

Da se zadeve dobesedno skoraj raztopijo. Idealno bi bilo, da se tako kuha vsaj 5 ur. A ne si delati stresa. Tudi 2 uri sta v redu.

Če boš brala recepte o tovrstnih juhah (angl. bone broth), boš videla zelo različne čase kuhanja.

Ja, dlje kot se kuha, boljše je. Če veš, da boš npr. ves dan doma, potem lahko kuhaš malo dlje.

Če pa pač nimaš časa, kuhaj, kolikor časa imaš.

veganska različica

 

Namesto mesne kolagenske juhe, si lahko pripraviš vegansko različico.

Namesto živalskih beljakovin in za kolagen imej za osnovo gobe shitake in pest goji jagod, ki jih najprej prepraži na kokosovem maslu.

Kaj pa zelenjava?

 

Čim več vsega, enkrat nekaj, drugič nekaj.

Jaz recimo vedno dodam zeleno v gomolju, nekaj ingverja, malo kurkume, pest goji jagod (za še več kolagena), peteršilj, korenje …. pa kakšen čili. Super mi je tudi sladek krompir, koleraba, saj te skupaj z beljakovinami bolje nasiti.

kako ješ kolagensko juho?

 

Juho soli šele na koncu.

Prvi dan jo lahko ješ skupaj z zelenjavo in beljakovinami, potem pa nujno precedi in hrani samo tekočino, sicer se bo vse skupaj skisalo.

Jaz si pogreto tekočino dam kar v skodelico za čaj in včasih spijem to pred kosilom, pred večerjo. Svojo infuzijo kolagena.

No images found.