Ljuba moja,

danes, v 16. IZZIVU Zlate Autofagije želim, da skupaj preokviriva prepričanje o maščobi, o kateri še danes kroži toliko napačnih, celo nevarnih mnenj.

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

 

Še danes verjameš to, da je margarina boljša kot surovo maslo? Da je jogurt brez maščobe boljši od tistega z polno vsebnostjo maščobe? Da ti živila bogata s holesterolom škodujejo?

Kaj pomisliš, ko prebereš to besedo?

MAŠČOBA.

Nekaj, kar redi. Nekaj, čemur se moraš izogniti. Nekaj, kar je slabo za holesterol? Celo zdravniki ob povišanem holesterolu predpisujejo prehrano BREZ MAŠČOB, kar je smrt za naše hormone. 

Zato posegaš po produktih, ki imajo deklarirano manj maščobe, jim je maščoba odvzeta itd.

To je lahko celo nevarno za tvoje zdravje.

Najprej razčleniva maščobe na 2 pomembni kategoriji.

ZDRAVE MAŠČOBE

 

ZDRAVE MAŠČOBE - nujno potrebne za tvorbo hormonov, gradnjo novih celic, delovanje možganov, energijo.

 

🥑 🥑 Spoznaj 11 odličnih virov maščob, ki se lahko vsakodnevno znajdejo na tvojem jedilniku:

 

Jajca - bogata s holesterolom (ki je nujno potreben za tvoje možgane!) in vsestransko živilo, ki ima odlično sestavo beljakovin in maščob. So odličen vir holina, ki prispeva k normalnemu delovanju celic v tvojem telesu.

 

Avokado - kralj med maščobami. Bogat s folno kislino (kar je super tudi za nosečnice!), vsebuje tudi največ proteinov, v primerjavi z drugimi sadeži. Ponaša se z bogastvom E vitamina, ki krepi imunski sistem in naravno uravnava raven holesterola.

 

Kokosova maščoba - kokos je kot balzam za tvoje črevesje. Vsebuje ogromno vlaknin, dobrih maščob, ki botrujejo delovanju možganov in okrepijo celo spomin. 

 

Surovo maslo ali ghee - vsebuje maščobne kisline, ki so za organizem zelo koristne, saj so po svojem delovanju podobne antioksidantom, prispevajo k zdravemu črevesju, telo varujejo pred bakterijami, omogočajo normalno delovanje sluznice prebavnega sistema, optimalno vsrkavanje magnezija ter železa itd.

 

Semena in oreščki - bogata so z omega 3 maščobnimi kislinami, vitamini, olielinsko kislino (ki ščiti tvoje srce in ožilje). Semena imenujemo tudi hrana za možgane. Uporabite semena za pripravo krekerjev, za posip po solati, za namaze itd. 

 

Polnomastne ribe - sardele, skuše, losos. To je odličen vir omega3 maščobnih kislin in pa zelo nasitno kosilo ali večerja. V njih najdemo esencialne maščobne kisline DHA in EPA, ki ščitita celice pred "propadom", pomagata razstupiti možgane in celice (se znebiti težkih kovin). 

 

Polnomasten ovčji sir, jogurti - mlečni izdelki (nujno bio in v majhnih količinah) so odličen vir probiotikov, encimov, uravnavajo krvni sladkor in vsebujejo celo vrsto vitaminov in mineralov. Seveda k temu ne spadajo industrijsko pridelani in predelani mlečni izdelki!

 

Olive in hladno stiskano olivno olje - olivno olje je skrivnost dolgoživosti 100+ letnikov, ki živijo v območju "MODRE CONE". Olivno olje je bogato s polifenoli, ki nas ščiti pred celičnimi poškodbami, nastankom raka...

Bogato je z antioksidanti in pa olielinsko kislino, ki ščiti srce in ožilje.

Ekološko olivno olje iz Grčije (omejena količina!), lahko kupiš tudi v spletni trgovinici Eko Škrnicl-a tukaj>>>

 

Temna čokolada (BREZ SLADKORJA!) - kakav in kakavovo maslo, s katerim pripravljamo čokolado, sta zaščitnika srca in ožilja, bogat vir antioksidantov, ki ščitijo tvoje telo pred prostimi radikali. Idealno je, da si čokolade pripraviš doma, saj boš prvič privarčevala!, drugič - izbrala le najkakovostnejše sestavine.

Recepte za čokolade najdeš tukaj>>>

slabe maščobe

 

🍕SLABE MAŠČOBE - smrt za tvoja jetra, uničevalci celic in hormonov, vzrok za povečano raven trigliceridov. 

Teh se moraš za vedno znebiti!

Margarina, vsa rafinirana rastlinska olja (sončnično olje), peciva, piškoti (ti imajo dodane trans maščobe oziroma se prvotna maščoba ob terminčni obdelavi spremeni v trans maščobo), ocvrta hrana (razen če ne cvreš sami na kokosovem maslu - in še to zelo občasno!), najbolj nevarna pa je vsa procesirana hrana, ki poleg slabih maščob vsebuje še gluten, sladkor, sladila...

 

POZOR:

Sladkor pa je skupaj s trans-maščobami krivec za nastanek trigliceridov in nevarnega holesterola, ki zastruplja organe in maši žile. 

Torej, ljuba moja.

Kaj praviš, boš vključila zdrave maščobe na svoj jedilnik in pometla z napačnimi prepričanji?

No images found.