Ljuba moja,

 

danes se vračava k emocionalnim vzgibom, ki se skrivajo za tvojimi gorečimi željami po specifični hrani. Zanima me, kje se boš prepoznala ti.

Že v 7. izzivu sem govorila o razlikah med emocionalno in fizično lakoto. To namreč pove to, ali je želja po specifični hrani dejansko prišla iz naslova zatrtih čustev, ali si enostavno posegla po tej pregrehi. (Ni čisto vse znak neravnovesja!).

Če zjutraj piješ kavo, še ne pomeni, da ne verjameš v projekte, ki jih delaš. Če sem in tja poješ čokolado, ker ti paše, ne pomeni, da si razočarana nad svojim ljubezenskim življenjem. 

Če pa brez te hrane/ okusa / strukture ne moreš živeti, je to močnejše od tebe, potem pa je to lahko znak tudi emocionalne odvisnosti od hrane.

Arhiv vseh izzivov najdeš tukaj>>>

 

 

Kaj ti sporočajo hrepenenja po določeni strukturi ali okusu hrane?

mehka kremasta hrana

Gumijasta, kramasta, topljena, penasta, puhasta (kruhova sredica, biskvit), mehko, zrelo sadje, …
Pomirja strah in nesigurnost. Pri mehki hrani so čustva obrnjena vase in njihova mehka struktura je kot užiten objem. Osnovni čustvi, ki te vodita v to sta strah in sram. Na dolgi rok ta čustva peljejo v depresijo. V občutek krivde.

trda hrustljava hrana

Hrustljava, oreščki, trda skorja, nezrelo, trdo sadje, …
Frustracije, jeza, stres in zamera. Emocije so usmerjene navzven, kot bi želeli kričati ali se maščevati nekomu, ki te je ranil. Ogorčenost, jeza vse to te poriva v še večji stres. To so trda čustva, zato grizeš trdo hrano.

Hlepenje in nenehno grizljanje oreščkov je želja po zabavi in užitku. To je človeku naravno kot dihanje, zato brez tega težko živimo in pomanjkanje prej ali slej izzove reakcijo.

Imamo več vrst oreščkov. Tisti pikantni idealni so za tiste, ki nosijo v sebi veliko emocionalno bolečino. Sladki mandlji, pečeni z sladkorjem pa so tisti, ki bodo poleg jeze nekako povzdignili tudi energijo. To je za tiste izčrpane, ki pa so popolnoma obupani nad življenjem, ki jim zaradi stresa uhaja iz rok. Kombinacija čokolade in oreščkov je zagotovo najbolj pogosta kombinacija pri ženskah, ki so naveličane partnerske zveze brez ljubezni, poljubov in varnih objemov.

sladka hrana

Ti daje energijo. Če si v stresu se tvoja nadledvična hrani samo s tem in popolnoma naravno, celo fiziološko nujno je, da ješ sladkor, pa čeprav te to na koncu dneva zasužnji in uničuje.

Stres dviguje sladkor v krvi in se tako z njim hrani.
Sladko, čokolada / jogurt (mlečni sladkor), v tebi zbudi občutek pomirjenost in ljubljenosti. Jogurt in čokolada sodita v isto skledo.

Čokolada je magični napitek ljubezni, romanitičnosti, bližini. Ni čudno, da večina žensk nosi v torbici svojo ljubezen in ko se odvaja, obvezno seže po »zdravih jogurtih« v neomejeni količini.

Lahko je mehka in vam nudi uteho ali hrskava, če ste jezni in razočarani na svoje ljubezensko življenja.
Odvisniki od čokolade največkrat od življenja pričakujejo, da bi bilo dooolg ljubezenski roman. 

 

ogljikovi hidrati

Lahko bi jih imenovali tudi objem ljubezni, varnosti. Vsi ogljikovi hidrati pomirjajo, saj so povezani z nevrotransmitorjem serotoninom. Ubijejo strah in napetost.
Kdaj imamo najraje veliko skledo s špageti? Kaj nas najhitreje vrne v materin objem? Kaj nas najhitreje potolaži, pomiri?

Odgovor je jasen. Škrobasti ogljikovi hidrati, kruh.

Občutki, ki nas vodijo v to so notranji nemir,  občutek, da nas nihče ne razume in nas ne ščiti je potreba za kruhom, rižem, še rajši pa čokoladnim torticam.

Čez dan testenine in kruh z mesom, da nas poživi; zvečer s sladkim, da pomiri in nikoli ni nepravi čas za še več ogljikovih hidratov. 

mastna hrana

Zapolnjuje praznino. Samoto. Katero, je odvisno v kateri kombinaciji jo jemo. Večinoma, ne glede na vzrok, tem ljudem manjka motivacije in smisla v življenju. Takšna oseba se nečesa zelo boji. Ni redkost, da škoduje sebi in drugim. Sooča se z resnico in sprejemanjem odgovornosti.

slana hrana

Želja za slanim sama po sebi ni slaba, sploh pri nas, ker je sol – morska sol, brez dodanega natrija. Sol vzdržuje in postavlja pritisk v celicah, v krvi mora biti vedno pravo razmerje soli, sicer začne izločati vodo, da se ravnovesje popravi, kar pa ni dobro.

Če ješ preveč soli je to lahko pogojeno z slabo delujočo ščitnico ali prenizkim seratoninom!

 

pikantna hrana

Je protiutež preaktivnemu življenju, oziroma ga še bolj spodbuja. Osebnost ljudi, ki imajo radi pikantno je zelo močna, včasih premočna. To so strastni ljudje, ki radi tvegajo imajo v krvi vedno preveč adrenalina in življenje se jim vrti na kar največ obratih.

Je tudi hrana, ki "omrtviči" čute in s tem zmanjšuje bolečino. Kot nekakšna anastezija na čustvenem in fizičnem nivoju. Pikantna hrana je povezana tudi z pomanjkanjem entuziazma in predvsem v poslovnem smislu je gorivo ljudem, ki delajo neprave, nepoštene stvari, ali nekaj, kar se ne premakne z mrtve točke in jim to jemlje energijo.

Tudi izgorelost se lahko odseva v pikantni hrani, saj si s tem pomagamo dvigniti kortizol. Zato pikantne hrane nikakor ne jemo zvečer, saj mora biti takrat kortizol čim nižji. Po uživanju pikantne hrane se temperatura telesa zviša, zvečer pa se mora znižati, če želimo, da se sproži uspavalni hormon melatonin.

Ljudje v stresu, polni zamer in popolnoma brez zabave in smisla za uživanje in si v bistvu tega želijo posegajo po pikantni hrani mešani z oreščki. Najbolj nevarna razvada je pikantna hrana v kitajskih restavracijah, saj ta vsebuje še mononatrijev glutaminat – ojačevalec okusa, ki pa je čisti stimulans.

alkoholne in gaziranje pijače

So največja odvisnost na svetu! Za nekatere je to edina opora, ki jo imajo v življenju.
Dobesedno jih hrani z energijo, ki so jo sami že popolnoma iztrošili. Velikokrat jo v neomejenih količinah konzumirajo prav ljudje na dietah – nezdravih, ki jih pušča lačne in brez moči. Aspartam, umetno sladilo vsebuje močne stimulanse, ki povečujejo vzdržljivost in blažijo utrujenost. Kole znižujejo magnezij v krvi, ta pa je prepotreben za vgradnjo kalcija v kosti in pa za sproščanje živcev in mišic.

Alkohol v malih dozah je stimulans, v večjih pa depresiv. Povezava med tistimi, ki se prenajedajo s torticami in tistimi, ki veselo popivajo ni naključna.

Mnogo odvisnikov od alkohola, se ob abstininci prenajeda s sladkim. Oboje je ista kemija – polisaharidi oziroma z eno besedo sladkor.

Začasno dviguje nivo seratonina, vendar ga ob rednem pitju ruši. Emocjonalno alkohol povezujemo z domala vsemi čustvi: jezo, žalostjo, osamljenostjo, depresijo, sramom … in kar je najhuje je to vrtiljak, ki nam vsa ta čustva samo še poglobi.

kava

Je na čustvenem nivoju umetno dvigujejo entuzijazem za projekte v katere pravzaprav ne verjamejo. Delovna motivacija temelji na strahu povezanim s finančno nesigurnostjo in jim tako pretirano uživanje kave pomaga preživeti dan. Odlična rešitev matcha latte zeleni čaj, ki vrača storilnost, boljše delovanje možganov in hormonov, ki hkrati tudi pomirja in daje občutek varnosti. 

 

Naslednjič te spet preplavi emocionalna lakota se poizkušaj držati teh 5 zapovedi:

✅Ko lakota nenadoma nastopi počakaj 15 min. Če boš po tej periodi še vedno
želela pojesti to čokolado, jo boš. Ampak zato ti služijo ostali štirje koraki

✅Pojdi stran od hrane. Če je potrebno zapusti stanovanje in se odpravi na sprehod.
Moraš uničiti ta vzorec.

✅Vprašaj se: "Ali sem žalostna, jezna, me je strah. Zakaj čutim tako?"

Odgovor boš prejela instantno, hitro ti bo jasno: "Ja zaskrbljena sem zaradi svojih financ, ljubosumna sem kako je gledal tisto žensko, jezna sem na svojega šefa, ker..."

✅Če si želiš nekaj mamljivega okusa je morda dobra rešitev tudi, da si umijete zobe, spiješ velik kozarec vode, še bolje zelenega čaja, ki zaradi vsebnosti določenih snovi tudi zavira apetit

✅Poizkušaj najti nekaj pozitivnega, kar ti v tistem trenutku nariše nasmeh na obraz.
Preusmeri pozornost na nekaj, kar ti vliva življenje. Pomaga naj ti tudi afirmacija: »Zaupam sebi, se sprejemam, ljubim in oproščam za vse moje napakice.«

(Te informacije so povzete po knjigi Doreen VirtueConstant Craving: What Your Food Cravings Mean and How to Overcome Them)

 

Rada te imam,

Savina 

No images found.