Ljuba moja,

 

Kakšno je tvoje prepričanje o BIO hrani? Ali si mnenja, da "Itak ni nič več ekološko, zastrupljajo nas iz vseh strani in vse je samo ena marketinška poteza." ali je tvoje prepričanje usmerjeno v to, da je pomembno, kaj zaužiješ in si pozorna na to, kaj se znajde v tvojem nakupovalnem vozičku? Danes bi ti rada osvetlila, zakaj je pomembna ekološka prehrana, katerim živilom se absolutno moraš izogniti in katera živila so na nekoliko bolj "varnem seznamu", četudi so integrirane pridelave.

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

 

☠️Endokrini motilci in pomen ekološke (BIO) hrane ☠️

Endokrini motilci so snovi, ki motijo oziroma oponašajo hormone žlez z notranjim izločanjem. Ti nato prevladajo nad presnovnimi sistemi in negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje. Na kratko, te snovi oponašajo delovanje naših hormonov.

Endokrini motilci se kopičijo v našem telesu in povzročajo, da samčki pri mnogih živalskih vrstah postanejo podobni samicam. V telesu povečujejo hormon estrogen. Pri moških pa visoka raven estrogena izniči delovanje testosterona v celicah in povzroči težave s preveliko telesno težo, srcem ali prostato in slabšo kakovost sperme. Tudi pri ženskah endokrini motilci povzročijo prevlado hormona estrogena in posledično padec progesterona.

Pri ženskah ta motnja velja za resno težavo in ima hude posledice.
Pojavijo se lahko neredne, močne menstruacije, pri deklicah zgodnja menstruacija (pred 10. letom starosti), zmanjšana plodnost, policistični jajčniki, poveča se tveganje za nastanek raka dojke.

Pri izbiri hrane je pomembna previdnost in doslednost.
Med endokrine motilce prištevamo tudi plastiko, pesticide, klor, umetne hormone (tudi oralna kontracepcija), škropiva, čistila, kozmetiko, ki vsebuje parafine in parabene.

 

Lorem ipsum dolor sit amet...

Lorem ipsum dolor sit amet...

Pridruži se mi tudi na Instagramu in deli z mano tvojo sliko juhice za Zlati Detoks.

Uporabi #zlatidetoks in me označi @savinaatai.

No images found.