Darja Pristovnik

"Verjemite in videli boste" sem prebrala na naslovnici knjige, ki mi jo je oče prinesel za darilo za 22. rojstni dan. V bolnišnico.

A to pomeni, da bi lahko še kdaj hodila?

Ta misel me je prešinila in prvič po neskončnem okrevanju po nesreči me je prijetno spreletelo po telesu, ki je po vseh operacijah, ki so se vrstile kot za stavo, počivalo od vratu do stopal tesno ovito v mavec.

Po večmesečnem nepremičnem ležanju sem očitno dovolj močno verjela v spremembo na bolje.

Sicer še nisem hodila, sem se pa vozila. Na invalidskem vozičku. Čez nekaj mesecev sem se končno začela učiti hoje z berglami in po vsej tej silni predigri so me končno naučili čisto prave samostojne hoje.

In vrnila sem se med ljudi - prej poskočna, zdaj sem opazno šepala, nekoč nasmejana, zdaj z velikimi občutki krivde in nemoči, prej polna energije, zdaj sem omahnila ob vsakem najmanjšem stresu.

Postala sem senca tega, kar sem predstavljala pred 'tornadom', ki mi je življenje porušil do tal.

Zelo očitno je bilo, da moram začeti vse postavljati znova. Najprej dihalne tehnike, nato reiki iniciacija, pa hatha yoga, meditativne tehnike, osnove sproščanja, samozdravljenje s prehrano, mudre, mantre, marme, čakre, kundalini yoga, ayurveda, taoizem, avtogeni trening, zdravilstvo, osvajanje arhetipov, kriya yoga, astrologija, zdravljenje z barvami...

Pila sem vse mogoče znanje, samo da bi se spravila v nekdanjo formo. In ko je bilo vsega naučenega že toliko, da sem med skakanjem od ene do druge tehnike skoraj srečala samo sebe, se je popolnoma nepričakovano pojavila Savina.

Srečali sva se  na njeni predstavitvi knjižnega prvenca Zamenjam razsvetljenje za hiter vibrator.

Tam sem prvič slišala za obrazno jogo in se takoj vpisala na tečaj. Po vsem znanju o različnih vrstah joge, po katerem sem leta in leta brskala in ga osvajala, je bilo to zame nekaj popolnoma novega.

Presenečena sem se zazrla v dejstvo, da je ob najrazličnejših načinih regeneracije telesa in duha, obraz - tako zelo pomemben del telesa - mačehovsko zapostavljen.

In navdušeno sem trening obraza nadaljevala na tedenskih tečajih Savinine joge, kjer se aktivaciji obraznih mišic pridruži še trening telesa. Vse se je poklopilo in vsaka stvar je našla svoje mesto.

Ta kombinacija je bila popolna. Sledilo je še nekaj vikend delavnic, na katerih sem imela priložnost pokazati tudi kanček svojega znanja in potegnilo me je v dajanje drugim.

Opravila sem licenčni izpit za poučevanje Savinine joge obraza z dragocenimi znanji kitajske medicine, diagnosticiranjem obraznih potez in neprecenljivim znanjem o vplivu hormonov na nas. To je bilo največje darilo, ki sem ga kdajkoli prejela.

Darja Pristovnik je zame največja inspiracija pri jogi obraza in dokaz, da čudeži obstajajo.

Sama ne izpostavlja, da ima zaradi strašanske prometne nesreče, napol invalidno telo - da je bila več mesecev cela v gipsu in da je za njo gora operacij hrbtenice. Da ima zaradi nesreče tudi trajno poškodovane oči in kup drugih, hudih težav. Bila je ena mojih prvih tečajnic joge obraza. Čisto od začetka je že z mano. Zdaj brez kančka pretiravanja lahko rečem, da je Darja svetovno največja mojstrica v terapevtskem delu joge obraza. Z jogo obraza si je povrnila nazaj življenje. (Vsak dan sproti si ga povrne.) Z jogo obraza je ustavila staranje. 40 let je stara. 40?!

Tudi tega ona ne razglaša. Jaz pa vedno povem, ker je dokaz, kaj je mogoče. Kaj naredita pridnost in vztrajnost. Darja jogo obraza živi in diha.

Brez nje, njeno življenje ne bi bilo funkcionalno. Niti sijoče. Z Darjo se učiva ena od druge. In najlepše nama je učiti vas. Učiti tebe. Poleg učenja joge obraza in rednih vadb (Savinina ciklična joga, Nega Ženske) se Darja trenutno posveča novim terapevtskim programom joge obraza, v povezavi z rehabilitacijo ščitnice, hormonov, oči …

Z Darjo boš v fenomenalnih rokah.