Kaj ti sporoča mama terapevtske joge?

Ljuba Zakladnica,

Tudi tokrat ti pišem iz Santa Barbare. V sredo sem pridobila diplomo iz napredne terapevtske joge; joge ki je podprta s strani uradne medicine in se (med drugim) redno izvaja v Santa Barbara Cancer centru - tako za paciente, kot za medicinsko osebje.

Istočasno sem srečna, ganjena in hvaležna - hkrati sem pa globoko pretresena.

Vsak dan smo imeli prakso s pacienti z zelo zahtevnimi diagnozami: od razširjenega raka, nevroloških bolezni, hudih emocionalnih travm … Učili smo se spremljati umirajoče ob zadnjih vzdihljajih, urili v tem kako nuditi varen prostor osebi, ki izve da ima npr. Alzheimerja …

Kako spremljati, negovati ... Asistirati tudi ob morebitnih kemoterapijah in pomagati razbremeniti organizem.

Pa seveda vse o preventivi in premagovanju stresa, ter rehabilitaciji.

Že dolgo nazaj sem Cheri Clampett, mamo in kreatorko terapevtske joge, vprašala, kako se emocionalno zavaruje, da jo vsakič znova ne sesuje.

Desetletja nazaj je bila prva, ki je skupaj z Louise L. Hay delala z umirajočimi z AIDS-om, celo življenje pomaga (tudi) tistim, ki naj jim ne bi bilo pomoči.

Ja, terapevtska joga in zdravilne roke Cheri so pričarale že marsikateri medicinski čudež. Vseeno pa je toliko ljudi držala za roko, jim lajšala bolečine in bila ob njih, ko so šli v drugo dimenzijo.

Njen odgovor je bil tako zelo preprost. Ne da se zavarovati.

Prijela me je za dlan in me pogledala v oči - tako, kot zna to le ona.Boli. Neznosno boli. Čutim z njimi. To sočutje rojeva še večjo ljubezen. Zdravi njih. In zdravi tudi mene.

Pretekli dnevi so me tako zelo boleli. Bila sem tam. Popolnoma odprta in tam za vsakega pacienta. Cela sem se dala.

Po vsaki joga terapiji, sem tekla v svojo sobo in samo jokala. Ali pa sem želela jokati, pa je tako bolelo, da ni šlo. Ponoči nisem spala. Odprla se je še vsa žalost, ki so mi jo povzročili pretekli meseci. Zdelo se mi je, da imam srce razbito na tisoč koščkov - same črepinje.

Potem pa sem jo videla. To ljubezen, ki se rodi, ko se tako odpreš.

Potem ti ta ljubezen prepoji vsako celico. In veš, da je to to.

Da bo še bolelo. A se bo ves čas rojevala ljubezen.

Življenje nas mnogokrat tako zelo boli. Zgodijo se nam stvari, ki so nepravične, ki so grozne, ki te čustveno raztrgajo.

Ne zapusti se takrat. Ostani s sabo. Ne zapri se. Daj si varnost, čeprav ne vidiš tal pod nogami.

Vsi, ki so se pozdravili neozdravljivih bolezni (vključno s Cheri, ki je sama imela raka), vsi ki so/smo se zacelili, po kakršnih koli zlorabah - vsem je skupno eno. Niso zapustili sami sebe.

Bili so s sabo. Ustavili so se. In si prisluhnili. Dali so glas svojim boleznim. In svojim ranam. Slišali so sporočilo. Ga poslušali. Odprli so se, čeprav bi se bilo lažje zapreti in se zapustiti.

“Stvari, ki se ne morejo popraviti - se vseeno lahko pozdravijo.” pravi Cheri.

Naše največje preizkušnje, so največkrat naša največja darila. To si najbrž že tolikokrat slišala in že doživela. In je res. Znova in znova se tako izkaže.

Ko Cheri vprašam, kaj je največje zdravilo in hkrati najboljša preventiva pred boleznimi, takoj odgovori:

To, da skrbiš zase.

Tako največ narediš zase in za vse okoli sebe.

Skrb zase in to, da si si prioriteta - ni egoistično. Egoistično je, če ne skrbiš zase.

Cheri izjemno, izjemno skrbi zase. Ves čas. Vseskozi. Kaj točno počne, ti pove v videu.

Če jaz v zadnjih dneh ne bi ekstra skrbela zase, ne bi mogla biti v oporo pacientom. Čeprav smo imeli od jutra do večera šolanje in prakso, sem dvakrat na dan meditirala, dihala in šla v položaje terapevtske joge.

Ko sem dolgih sedem mesecev doživljala največji stres v svojem življenju, me je dobesedno rešilo, da sem se najbolj skrbno negovala. (Čeprav sem se morala v to prav prisiliti. Bolj kot smo v stresu, bolj pozabimo nase. Težje nam je dihati in biti s sabo. A samo v tem se skrivata rešitev in zdravilo.)

Vem, da bi drugače ali zbolela, ali/in ne bi imela moči, da se borim zase, ter postavim meje. In ne bi bila zdaj tukaj, kjer sem.

Cheri ima tako zelo lepe spomine na Slovenijo, na Slovenke, na naše močne delavnice, na globoko čustveno oddajo pri Zvezdani (če si jo še nisi, si jo lahko pogledaš tukaj http://4d.rtvslo.si/arhiv/zvezdana/174368351): vse vas je želela pozdraviti, vse vas ima rada.

Zato sva posneli kratek video, da ti pošljeva ljubezen in te spodbudiva, da se neguješ in crkljaš. Poglej si ga spodaj.

Obe to pošiljava velik objem in podporo.

V resnici ni razdalj. In energija vedno sledi namenu.

Čuvaj se. Zaklad si! Prosim nikdar ne pozabi tega.

Savina

PS

Veliko vas sprašuje če in kdaj bo terapevtska joga v Ljubljani. Pa če kaj prideta Cheri in dr. Arturo Peal. Z velikanskim veseljem odgovarjam: “JA!” in “JA!”

Nina Živkovič (ki je bila tudi zdaj v Santa Barbari) in Darja Pristovnik bosta čez dober teden začeli z vadbami: terapevtske joge, pa Savinine ciklične joge …

Na Fakulteti za Sport, v Sport clubu. Vse podrobnosti in termine ti javim v posebnem mailu, pričakuj ga kmalu. Ko pridem v Slovenijo, bom tudi jaz imela nekajkrat terapevtsko jogo: ker je tako zelo zelo blagodejna in dragocena.

Cheri in Arturo, pa tudi oba kmalu prideta. Same odlične novice. 🙂