Ljuba moja,

danes, v 8. IZZIVU Zlate Autofagije bova govorili o trebušnem dihanju.

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

V tradicionalni kitajski medicini pravijo, da je ni bolezni, ki je trebušno dihanje ne more sežgati.

V jogi, v tantri, tai chi-ju, v vseh borilnih veščinah, v vseh pomlajevalnih tehnikah, se ve, da je trebušno dihanje osnova za zdravljenje organizma, pomlajevanje celic, obnovitev hormonskega sistema.

In to je tudi rdeča nit autofagije.

Če smo pod stresom, če smo v čustveni travmi, če smo v preživetvenem strahu, če smo zaskrbljene, če imamo dvignjen kortizol, adrenalin, če hitimo, če nas skrbi - smo v krču, zategnjene. Ko smo v takem stanju ne dihamo trebušno, ampak dihamo plitvo. Bolj ko smo v neki paniki, ali čustveni ali fizični, bolj je naš dih plitek.

 

Tvoj današnji izziv je, da se 3X v dnevu spomniš nase in ozavestiš dih. 1 minuto se osredotoči na globoko trebušno dihanje in zadržiš dih.

Napolni trebušček kot balonček, 10 sekund vdiha (poooočasi), 10 sekund zadržiš dih (takrat se zgodi močna autofagija) in potem 10 sekund izdiha (poooočasi).

Trebušno dihanje je spa za tvojo nadledvično žlezo in ledvica

  • Ob trebušnem dihanju se ledvica in nadledvične žleze za 3 centimetre dvignejo, se zmasirajo, postanejo prekrvavljene. Organizem se pri tem obnovi, saj odplavlja stres, škodljive stvari iz telesa.
  • Masaža vseh petih notranjih glavnih organov.
  • Poganjamo limfo, ki tudi odplavlja odpadne snovi iz telesa. Če je limfa zastala, ne moremo shujšati, se znebiti celulita, saj ni drenaže v telesu.  
  • Preklopimo živčni sistem iz živčnega - simpatičnega na parasimpatičnega - sproščenega.

Posebna dihalna vaja - PRANAJAMA ZA LAHKO NOČ.

To je tvoj drugi del izziva in pa lahko vsakodnevna pravljica za lahko noč. Izvajaš jo lahko skupaj s poslušanjem spalnih frekvenc, katere sem delila s tabo v 3. Izzivu.

Če si zamudila ta izziv, najdeš ta posnetek TUKAJ.

 

Zakaj je ta vaja PRANAJAME tako zelo posebna?

Pred spanjem je treba sprostiti avtonomni živčni sistem in ugasniti njegov aktivni del – simpatično živčevje, ki ga poganjata stres in adrenalin.

Ta vaja v vodilno vlogo postavlja parasimpatično živčevje, ki je zadolženo za obnavljanje, asimilacijo in samozdravljenje. Prav tako bo sinhronizirala delovanje leve in desne možganske polovice.

 

Toliko, kolikor je zvezd na nebu, toliko imamo živčnih celic oziroma nevronov v možganih. Njihov namen je, da svetijo in nas povezujejo s celotnim univerzumom – to je tudi namen te vaje. Možgani so kraljevi organ elementa vode, nadzorni center celotnega organizma.

Neposredno so povezani z ledvicami, ki so izvorni organ, upravljavec vode oziroma korenina življenja.

Naši prvi dve celici, iz katerih smo se razvili, se nahajata v malih možganih in v desni ledvički.

 

Za predvajanje vaje klikni na spodnji video posnetek.

PS: če te muči nespečnost, če si konstantno v stresu, težko umiriš misli in je tvoja glava kot pregreta tovarna skrbi, potem ti toplo priporočam vse vaje, ki so del mojega programa TELESNI STRAŽAR ZA STRES IN SPANJE. 

14 edinstvenih vaj skupaj s priročnikom za spanje in antistres dobiš za 14,90. 

Preveri več tukaj>>>>

No images found.