Ljuba moja,

danes bova imeli zelo pomembno temo. V nadaljevanju boš izvedela, kaj se skriva za tvojimi hrepenenji po določeni hrani. Katero čustvo je povezavo s posameznimi okusi, teksturami itd.

Arhiv vseh izzivov najdeš tukaj>>>

Najprej razčistiva, kaj je to sploh emocionalna lakota...

Emocionalno praznino največkrat hranimo ko:

💘čutimo napetost, stres, tesnobo, strah ali nepotpežljivost, neučakanost
💘ko smo depresivni ali imamo kot rečeno "meglo v glavi"
💘ko smo utrujeni in imamo nizko raven energije
💘ko si želimo zabave, dogajanja, nekaj vznemerljivega
💘ko imamo polno glavo projektov in ne vemo, kako naprej
💘se želimo čutiti ljubljene, cenjene, ko si želimo romance in občutka varnosti
💘ko smo jezni, frustrirani, ko smo v neravnovesju, se počutimo negotove in nam ni udobno

 

RAZLIKE MED FIZIČNO IN EMOCIONALNO LAKOTO
Ali prepoznaš razliko med fizično in emocionalno lakoto? Signali se zdijo identični na prvo žogo, dokler ne odkrijemo karakteristik, ki se skrivajo za tem. 

1 razlika

Emocionalno lakota nastane kot odziv na naša izpraznjena čustva, v nasprotnem primeru se fizična lakota pojavi, ko telo potrebuje gorivo. Ko se počutimo žalostni, bomo posegli po hrani, ki nam daje občutek udobja, varnosti, zavetja. Ni čustvo samo, ki nas vodi v to, je situacija, v kateri ne moremo izraziti čustev, brez stimulansov in zatiranj.

Ne moremo biti iskreni in izraženi, saj se počutimo kot, da nas noben ne razume...Fizična lakota je biološko povezana z ravnjo inzulina v krvi. Naše telo se odzove tako, da nam kruli po želodčkih, čutimo pomanjkanje koncetracije, imamo lahek glavobol...

2 razlika

Emocionalna lakota nastopi nenadoma, medtem ko se fizična lakota pojavlja postopoma in se stopnjuje. Impulzi čustvene lakote so zelo intezivni, urgentni in izraziti.

Fizična lakota sestopnjuje tudi ko nastopi se ne zdi tako nujna, lakoto čutimo ampak lahko počakamo.

3 razlika

Pri emocionalni lakoti hlepimo po točno določeni hrani, kot je čips, pizza, testenine, keksi. Verjamemo, da nas le to lahko nasiti in nismo odprti do alternativnih možnosti. Fizična lakota je ravno nasprotno.

Lakoto čutimo ampak smo odprti do vseh možnosti, celo korenček in zelena se zdita simpatična našim lačnim želodčkom.

 

4 razlika

Ko jemo zaradi emocij niti ne vemo, kdaj so naši želodčki polni, ne dobimo signala: "DOVOLJ HRANE, SITA SEM."

Lahko bi pojedli neomejeno keksov, čipsa, pizze itd. Pri fizični lakoti so signali dokaj jasni, nehamo jesti takrat, ko so naši želodčki polni. Takrat se čutimo v harmoniji s svojim telesom in lahko zavestno rečemo dovolj je bilo.

5 razlika

Emocionalno hranjenje spremljajo občutki krivde, jeze, celo sramu in gnusa. Ko nehamo jesti. Sploh, če je to po par dni po naši zaobljubi, da bomo sledile 33-dnevnemu detoksu, potem pa popademo škatlo piškotov. Hranjenje fizičnega telesa spremlja občutek zadovoljstva in udobja.

 

Naslednjič, ko začutiš signale EMOCIONALNE LAKOTE in ko ti pride na misel točno določena hrana, jed, "prepovedano" živilo, se ustavi za trenutek. Razmisli zakaj to potrebuješ, kaj se ti je v dnevu zgodilo, da se želiš zateči po uteho v hladilnik. Kaj čutiš, kako se počutiš, kaj potrebuješ?

Že samo ozaveščanje tega bo spustilo tisto močno željo, za katero se zdi, da se ji ne moreš upreti.

No images found.