Ljuba moja,

Danes bova govorili o olivnem olju, hrani bogov. Čeprav je v Sloveniji olivno olje široko uporabljano, pa bi ti rada osvetlila, katere so tiste snovi v njem, zaradi katerih je tako zdravilno in kako pravilno izbrati dobro olivno olje – s slabim si namreč narediš več škode kot koristi.

Celoten arhiv izzivov najdeš TUKAJ.

Mediteranska dieta razglašena za najbolj zdravo dieto na svetu

 

Si vedela, da je Mediteranska dieta razglašena kot najbolj zdrava dieta na svetu, in to med kar 41 različnimi popularnimi dietami. Mediteranski način prehranjevanja temelji na olivnem olju, veliko zdravih maščobah, ribah, zeliščih, svežem sadju in zelenjavi, semenih in stročnicah. Čisto vso hrano jedo sezonsko, k zdravju Mediteranskih narodov pa prispeva tudi njihov vesel karakter, čas posvečen druženju in veliko počitka.

 

Mediteranski narodi veljajo tudi za dolgožive in vitalne v vseh obdobjih življenja. Strokovna javnost že od leta 1990 intenzivno preučuje vplive olivnega olja na zdravje človeka in z vsakim letom so še bolj prepričani, da je to najbolj zdravo olje, kar ga lahko izbereš. Na Kreti pa mu že od nekdaj pravijo »nektar bogov«.

 

Zdravilne lastnosti olivnega olja

Če te zanimajo vse podrobnosti in znanstvene raziskave, ti predlagam, da si kakšno prebereš in hitro boš našla vse komponente olivnega olja, ki ga delajo tako neverjetnega.

 

V splošnem pa velja, da oljčno olje deluje protivnetno, antimikrobno, pomlajevalno, je bogat vir naravnih antioksidantov, vitaminov in mineralov, predvsem vitamina K in E.

 

Potrjeno je, da ščiti pred boleznimi srca in ožilja, niža holesterol, pomaga pri izgubi odvečne teže in preprečuje debelost, niža možnosti za nastanek arteroskleroze, njegovo uživanje povezujejo z zmanjšano možnostjo za nastanek raka dojk, izboljšuje fokus in spomin, priporočajo pa ga celo pri depresiji, nespečnosti in pogosti menjavi razpoloženja.

 

Oljčno olje si več kot zasluži ime »super živilo«. Poleg tega, da je zelo okusno in zdravo za tvoje telo, pa ga obožujeta tudi koža in lasje. Zmasiraj si lasišče, suho kožo ali boleče sklepe z olivnim oljem, uporabiš ga lahko tudi za žvrkljanje.

Prosim srčica, beri etikete!

Saj veš, kako stvari potekajo v tem svetu – čim neka stvar postane trend in znanstveniki dokažejo, da je neko živilo zdravo, že se najdejo proizvajalci, ki iščejo bližnjice in cenejše možnosti. Žal pri olivnem olju ni nič drugače. Veliko olj na tržišču obljublja nekaj, ko pa prebereš etiketo, vidiš, da v steklenici sploh ni pravo, zdravo olivno olje.

 

Ker želim, da kupuješ zgolj tisto, kar je dobro zate, ti bom povedala, na kaj moraš biti pozorna pri nakupu olivnega olja. Če boš kupovala neke »poceni nadomestke«, boš namreč kupila olje, ki je rafinirano, mešano s sintetičnimi olji in »mrtvo«, saj so ga v procesu obdelave uničili.

 

1. Barva in material embalaže:olivno olje se na svetlobi hitro pokvari in postane žarko. Zato je pravo, hladno stiskano ekstra deviško olivno olje vedno pakirano v temni steklenici, ki ga ščiti pred svetlobo. Tudi doma ga moraš imeti spravljenega v omari in ne na svetlobi. Olja, ki so v prozornih embalažah, po možnosti celo plastičnih, so dobra za verigo na kolesu, ne pa za tvoje telo.

 

2. Zmeda v imenih:ekstra deviško olivno olje ni isto kot deviško olivno olje. Edina oznaka, ki ti bo povedala, da je pred teboj zares kakovostno olje, je »ekstra deviško olivno olje«, kar pomeni, da je bilo olje hladno stisnjeno, je nerafinirano in ima stopnjo kislosti od 0 do 1. To je prvi razred kakovosti, ostalih pet je že preveč obdelanih in slabše kakovosti. Veš, na olju lahko piše, da je deviško tudi, če je mešano še s kakšnim drugim oljem – enako kot pri naravni kozmetiki, kjer mora biti nek določen odstotek »naravnih surovin«, da jo proglasijo za naravno. Enako je pri hrani, žal. Zato bodi pozorna na etikete.

 

3. Kako se olje obnaša na hladnem?Pravo olivno olje bo v hladilniku postalo motno, belkasto, gostejše. To je dober znak zate, saj je olivno olje tekoče na sobni temperaturi, v hladilniku pa se mora začeti trditi, gostiti.

 

4. Pravi pridelovalci cenijo svoje olje kot zlato.Zato na embalažo napišejo tudi letnik obiranja, poreklo nasadov oljk in celo ime družine oziroma pridelovalca.

 

5. Ekološki certifikat– veš, oljka je zelo trdoživo drevo, včasih so jo imeli za nesmrtno. In če pridelovalec lepo dela z njo, ne potrebuje nobenih agresivnih škropiv in tretmajev. A pri množičnih nasadih, kjer so drevesa preveč tesno skupaj in jih pridelovalci ne gojijo iz ljubezni, tam se ne bodo trudili z ekološkim kmetijstvom. Zato izberi ekološko pridelano olivno olje.

Giorgosovo oljčno olje, nagrajeno s prestižnim priznanjem

Giorgosova družina prideluje oljčno olje že od leta 1770! Še danes uporabljajo tradicionalne postopke in ohranjajo ljubezen do oljk. Njegovo olje je tudi prejelo prestižno priznanje v Atenah in zasedlo prvo mesto med mnogimi odličnimi olji. Parasis olje ima ekološki certifikat in je vrhunskega okusa. 

Giorgosa sem uspela prepričati, da nekaj litrov svojega olja pripelje v Slovenijo in imamo ga! V ekološki trgovinici Eko Škrnicl v Kranju in spletni trgovini TUKAJ.

Pripravil nam je odličen, ugoden paket 4+1 z brezplačno poštnino, ki velja samo do razprodaje zalog.

 

Na voljo je zelo omejena količina, kupiš pa jo lahko v ekološki trgovinici, Eko Škrnicl v Kranju in na njihovi spletni trgovini TUKAJ >>

No images found.