5 jezikov ljubezni & 5 jezikov spolnosti

Ljuba moja,

Se kdaj počutiš samo in nerazumljeno? Samo in izolirano v svojih občutkih in čutenjih?
Ali ti dejanja oz. nedejanja tvojih ljubih povzročajo občutke neljubljenosti, zavrnjenosti, manjvrednosti in nespoštovanja?

Mislim, da obe poznava odgovor.
In verjemi, da v tem še zdaleč nisi sama.
To se dogaja meni, tebi in vsaki Ženski okoli naju, le da se o tem bolj malo govori, ker ni tako sexy tema, kot ostale. 🙂

Samo veš, da grem vedno rada na področja, o katerih se ne govori, zato da odkrivamo tisto, kar v življenju šteje in da lahko pričemo z generalko pri sebi in z odkrivanjem in razumevanjem sebe - NAJPREJ SEBE.

Če niti same sebe ne razumemo, kako lahko pričakujemo, da nas bodo razumeli drugi - partner, otroci, sodelavci, prijatelji?

V tem nedeljskem pismu bova šli v temo, ki smo jo že obdelali v sklopu akcije Lifting Zlate Ženske, tako da, če si del akcije, ti toplo priporočam, da si v Facebook skupini pogledaš tudi video na to temo.
Sicer pa je vse skupaj povzeto in strnjeno v zapisu spodaj.

5 jezikov ljubezni

Pomisli, kateri je tisti jezik ob katerem občutiš, da si ljubljena?
Kdaj te prevzame toplina in čutiš naklonjenost - lahko svojega partnerja, prijatelja, otroka?
Ali so to določena dejanja, ki ti potrdijo ljubezen te osebe do tebe (lahko že to, da otrok pospravi kuhinjo za sabo ali da ti partner pripravi zajtrk)?
Ali je to dotik? Objem, poljub, crkljanje?
So to besede? Te oblijejo čustva ljubezni, ko ti prijateljica pove, koliko ji pomeniš in kako zelo te ceni? Ko te pokliče po pomembnem dogodku in te vpraša, kako ti je šlo?

Karkoli že to je, pomembno je, da veš, kateri jezik govori tvoj srček in kdaj se ti ti občutki zgodijo.

Meni osebno ogromno pomenijo besede, v obliki pohvale, spodbude, izrazi ljubezni, sms od Giorgosa sredi dneva, ki lahko pove samo to, da me ima rad in me pogreša.
Ko mi napiše takšen listek za dobro jutro, mi hormon oksitocin kot slap oblije celo telo.:)

Kateri jezik ljubezni govori moj srček, vedo vsi moji najbližnji, saj sem jih s tem seznanila. To je moja odgovornost, saj ne morem pričakovati, da bodo vedeli sami od sebe. 
In tudi ti moraš svoje obvestiti o najnovejših spoznanjih, ki jih boš odkrila tekom tega zapisa.

Istočasno pa jaz ne morem pričakovati, da bodo ljudje okoli mene govorili isti jezik. 
Giorgosu recimo besede ne pomenijo izraza ljubezni in naklonjenosti, tako kot meni.

On govori jezik ljubezni, ki se izraža v dejanjih. V preprostih stvareh, kot so to, da mu pripravim smoothie, superživila, skuham večerjo. Ne potrebujem mu vsak dan povedati, da ga ljubim, to potrditev prejme skozi moja dejanja.

Tvoji ljubi bodo govorili različne jezike ljubezni, zato imaš lahko občutek, da nisi dovolj spoštovana in cenjena.

Poglej...

Vsak ima svoj jezik ljubezni in noben ni slabši ali boljši. Ne moremo pričakovati, da bodo ostali brali naše misli in občutke in vedeli, s katerim ključem vstopati v naš notranji svet. 

V knjigi  '5 jezikov ljubezni: Kako pokažete, da ljubite' Garyja Chapmana je opisanih vseh 5 jezikov in kako se izražajo. Če še nisi prebrala knjige, ti močno priporočam.:)

Domača naloga

Ugotovi, kateri je tvoj jezik ljubezni, ob katerem začutiš ljubezen druge osebe. Najpomembnejši je samo en jezik ljubezni, vendar jih lahko razvrstiš po pomembnosti.

Poleg tega specifično napiši, kdaj se ob različnih osebah počutiš ljubljeno.

Nato tvojim ljubim oseba povej kateri je tvoj jezik ljubezni in jih vprašaj po njihovem jeziku ljubezni.

5 jezikov SPOLNOSTI

Ravno tako kot pet jezikov ljubezni obstajajo tudi pet jezikov spolnosti. Tudi, če dva čutita izjemno ljubezen do drug drugega, se lahko zgodi, da v spolnosti ta popolnost ni prisotna oziroma ne živita svojega potenciala.

Zato si lahko s svojim možem top partnerica za vzgajanje otrok, vodenje projekta - gradnja hiše, lahko ga imaš najraje na svetu, ampak ne čutiš poželenja, pravzaprav te lahko s svojimi poizkusi odbija in s tem ustvarja še večjo razdaljo med vama. 

Obe pa veva, da je spolnost nekaj najlepšega, da zbližuje, da pričara čarobnost in magnetizem v odnosu, zato je tudi tukaj pomembno, da se najprej ti sama s sabo spoznaš, razumeš sebe in svojega partnerja ter potem tudi skomuniciraš to z njim.

Spodaj imaš opisanih 5 jezikov spolnosti, s katerimi lahko identificiraš svojega.

Da ugotoviš točno kateri tip si ti, pa lahko izpolniš vprašalnik na tem linku: http://missjaiya.com/.