Kaj ti narava sporoča ZDAJ in posebni večerni ritual za krepitev pljuč

 

Jesen je čudovit čas, ki ti ponuja, da pobereš sadove preteklega leta. Zdaj je pravi čas, da vklopiš globinsko čiščenje in odstraniš vse, kar ti ne služi več. Tako na fizičnem kot na čustvenem nivoju. Vladavina elementa kovine in močna energija pljuč šepetata: ‘Vdihni, kar si želiš, izdihni, česar ne potrebuješ.’ Čas je, da posvetiš več pozornosti komunikaciji, ki jo imaš sama s seboj, s svojim telesom, celicami in mislimi.

Obdobje pljuč je čas jesenskega odpadanja listja, ki se bo korak za korakom recikliralo in pretvorilo v bogat humus za zemljo. Podobno element kovine, ki vlada organu pljuč, daje človeku moč in priložnost, da spusti in odstrani, kar ni več uporabno in shrani tisto, kar je pomembno in ga bo ohranjalo čez zimo in še dlje. Obdobje jeseni je čas hvaležnosti in refleksije preteklega obdobja, čas zahvale za vsa pozitivna doživetja, za dobro letino, za vse uspele in hkrati z razlogom neuspele projekte, ki so prispevali k temu, da si danes še močnejša in odločena iti naprej. Polna poguma in pravičnosti.

Odprta pljuča izkristalizirajo našo sliko. Točno vemo, kdo smo in to tudi živimo. Vse kar nas omejuje pade z ramen. Čutimo, kar čutimo, brez kakršnihkoli občutkov krivde.

Ženska z odprtimi pljuči na polno diha življenje in živi svoje potenciale. Leti, kamor jo nesejo krila in odloži, česar ne potrebuje. Zaveda se, da je dragocena kraljica. Zna odpuščati in spustiti vse. Vse oprosti, ker to jo vrne v njeno točko moči. V najboljši moči poskrbi zase in nikomur ne dovoli, da jo podcenjuje ali omejuje.
Če se v tem obdobju pogosteje srečuješ z občutki žalosti, melanholije in otožnosti, nameni nekaj minut negovalnemu potopu v svoja pljuča.

NALOGA IN VLOGA PLJUČ IN KRALJICE V TVOJEM TELESU

Močna življenjska energija pljuč se kaže skozi integriteto in stabilnost. Vitalna moč pljuč se odraža skozi nepristransko držo v odnosih, a istočasno držo, ki vsakemu sporoča, kdo si in kaj si. Tak človek ima jasno postavljene meje, oblikovano strukturo, teži k ravnotežju in učinkovitosti.

V primeru porušenja energijske harmonije pljuč, nastanejo težave z izražanjem samega sebe. To se potem odslikava tudi preko delovanja ščitnice. Namesto integritete v ospredje pride lažnost in hinavščina, namesto prijateljstva avtoritativno maščevanje, perfekcionizem pripelje do razočaranja, zdrav razum pa nadomestijo dvomi o samemu sebi. To na koncu pripelje do šibke energije pljuč, ki se izrazi skozi nizko samopodobo, predajo izolaciji in občutku malodušja, žalosti, (samo)obsojanja, slepega sledenja tujim idejam in nezmožnosti spuščanja stvari, ljudi in življenja.

Težnja, ki jo imajo tvoja pljuča, v kolikor se ne počutiš zaščitena, varna in razumljena, je težnja po zaščiti in sprejemanju. Kdo me bo zaščitil in razumel moje trpljenje, je vprašanje, ki ga zastavlja energija vaših pljuč, ko zazna resen komunikacijski problem v tem, da se tvoje razumevanje ne ujema z razumevanjem drugih o tebi.

Težave s pljuči in dihalnim sistemom (alergije, pljučnice, bronhitis, astrma…) kažejo običajno tudi na težave s samozaščito oziroma z zaščito pred za njih negativnim okoljem, pred ljudmi, ki posegajo v njihovo intimo, jih žalijo, ne razumejo, celo ponižujejo ali pa nad njimi izvajajo pritisk. Ne znajo postaviti mej. Lahko je prisoten tudi strah pred življenjem in smrtjo ali izgubo odnosa, denarja… Vse to so zgolj prispodobe za to, kar bi lahko rekli strah pred zadnjim dihom. Od tod tudi težave z dušenjem oziroma z občutkom, da osebo nekaj duši.

Pljuča so organ dualnosti. Ne samo zaradi dejstva, da so sestavljena iz dveh pljučnih kril, ampak predvsem zaradi diha, ki ga omogočajo in je le ta sestavljen iz vdiha in izdiha ter predstavlja most med fizičnim in duhovnim, med življenjem in smrtjo, med notranjostjo in zunanjostjo, med sprejemanjem in zavračanjem. Povezana so z vsebino zaščite in o(d)puščanja, zato so tudi v direktni povezavi s črevesjem in kožo, ki imata enaki funkciji.

Njihova glavna naloga je, da ščitijo človeka pred zunanjimi vplivi, na primer pred prahom in za človeka škodljivim ogljikovim dioksidom in drugimi substancami, ki bi pomotoma prišle v pljučni predel (npr. hrana, tekočina). Ščitijo pa tudi pred škodljivimi energijami iz okolja in se takoj odzovejo na agresijo, poniževanje in nesprejemanje.

Pljuča upravlja cerebralni korteks možganov. Zaradi tega so tako kot možgani tudi pljuča razdeljena na dve polovici, desno-levo, moško-žensko, očetovo-materino, yang-yin. Iz tega sledi dejstvo, da se bo pri žalitvi, ki jo prejmete s strani ženske osebe, odzvalo levo pljučno krilo oziroma bo ta del pljuč prizadet, pri žalitvi s strani moškega pa desno pljučno krilo.

hrana, ki krepi tvoja pljuča/črevesje in imunski sistem

Fermentirana zelenjava-najbolj vrhunski probiotik na svetu! Pripravite si jo- preprosto in najbolj zdravo! Vsi najbolj priznani nutricionisti se strinjajo, da je redno uživanje fermentirane hrane ključno za zdravje črevesne flore, imunskega sistema in našo optimalno energije. Ko boste to dodali v vaš jedilnik, boste res naredili ogromno ogromno zase! 

Zdaj se na vrtovih in tržnicah še vedno bohoti obilje zelenjave, saj nas sonce še vedno boža s svojimi žarki. Izbrano zelenjavo narežite na majhne kose oz. trakce. Dobro se obnesejo pesa, zelje, kumarice, bučke, korenje, paprika, paradižnik...izberite zelenjavo po vaši izbiri.

Fermentirate lahko samo eno zelenjavo ali jih zmešate več skupaj. Narezano zelenjavo z rokami močno stisnite skupaj. S tem boste zmečkali celične stene in iztisnili sok, ki naj steče v stekleno posodo v kateri boste fermentirali.

Nato zelenjavo čim bolj na tesno potisnite v stekleno posodo, da izpodrinete preostali zrak. Na vrhu zelenjavo pokrijte z zeljnim listom in robove zavihajte navzdol ob stekleno posodo. Če zelenjava ni potopljena v lastnem soku, kar mora biti, ji lahko dodatne malo soka zelene in seveda ščepec soli (himalajska ali morska), da preprečite patogenim organizmom razmnoževanje. Zaprite s pokrovom, vendar ne premočno.

Postavite na kuhinjski pult in vsakih nekaj dni pokrov odprite, saj se ustvarjajo plini. Fermentacija traja nekje 4 – 6 dni. Poskusite in ko vam bo okus všeč, posodo postavite v hladilnik. Fermentirano zelenjavo iz posode jemljite vedno s čistim priborom, da v vanjo ne prinesete neželenih organizmov. Ko jo imate v hladilniku, jo lahko uživate več dni zapored, oziroma celo tednov zapored … 

Mlečnokislinska fermentacija je verjetno najstarejša »obdelava« živil, saj poteka po naravni poti in povzročajo različne mlečnokislinske bakterije, ki so tudi sestavni del naše naravne, za zdravje bistveno pomembne mikroflore v črevesju. Med tovrstno fermentacijo v večji meri nastaja za telo nadvse dobrodejna desnosučna mlečna kislina. Levosučna mlečna kislina je proizvod našega lastnega telesa, kar je posledica pomanjkanja kisika, bodisi zaradi intenzivnih naporov ali zaradi neučinkovite presnove, bolnih celic ali tkiv. Fermentirana hrana tako bogato nahrani naše črevesje, ki je evolucijsko gledano najstarejši organ v telesu in je odgovoren za imunski sistem, fizično moč telesa, počutje in tudi razmišljanje. Fermentirana hrana prav tako preprečuje nastanek bolezni, razstruplja organizem in ugodno vpliva na prebavo in redne ''odvoze smeti''. Je steber našega zdravja. 

Detox s spiralno masažo popka

Morda se sliši čudno – a to je še eden skritih biserčkov kitajske
medicine, ki ga bomo uporabili in pospravili v našo SOS omarico naših samozdravilnih tehnik regeneracije.
Velikooo detoxa je že za nami in dobro vemo, kako pomemben je. Za pikico na i pa tokrat razstrupite svojo kožo (koža je povezana s pljuči, črevesjem in imunskim sistemom, tako da narava te absolutno podpira pri vsemu, kar boš storila za svojo kožo v tem obdobju) še s preprosto in zelo učinkovito spiralno tehniko masaže okrog popka.

S palcem ali dvema palcema, ki sta en ob drugem začnite risati majhne spiralne krogce v smeri urinega kazalca. Pritisnite navznoter, zaspiralite in spustite kožo. Nadaljujte tik ob prejšnji spiralici in se gibajte v smeri urinega kazalca okrog popka. Narisali boste veliko spiralo na področju trebuha in s tem aktivirali debelo črevo, ki bo poslalo signal za razstrupljanje. Nadaljujete lahko vsako naslednje jutro na tešče še v topli postelji.

Področje okrog popka pripada predrojstveni energiji, to je podedovani energiji, dobljeni v času spočetja. Močan predrojstveni Chi govori o splošnem zdravju. Starodavni taoistični mojstri so že zdavnaj prišli do spoznanja, da sproščanje napetosti okrog popka vodi do zdravja, več energije in zadovoljnega življenja. Vsi strupi, tako fizični kot emocionalni se namreč zadržujejo na tem področju in ovirajo pretok energije skozi celotno telo.

Z razstrupljanjem kože okrog popka dostopamo globlje telo do živčnega, limfnega in cirkulacijskega sistema.

Vsi ti sistemi niso učinkoviti, če je telo polno strupov. Razstrupljeno telo takoj odstrani strupe, ki vstopajo v telo, saj je telo pretočno in brez blokad.

Spiralna tehnika velja za najpomembnejšo tehniko razstrupljanja kože, preprečuje in zdravi pa tudi zaprtje. V primeru diareje krožite v nasprotni smeri urinega kazalca. Na splošno pri trdem, napetem trebuhu in nemiru, ko imate višek energije krožite v nasprotni smeri urinega kazalca. Pri mlahavem, mrzlem trebuhu, ko ste tihi, in vam manjka energije pa krožite v smeri urinega kazalca, da energijo spodbudite.

MANTRA TEGA MESECA

Posveti svojo pozornost svojemu dihu, kjerkoli si. Upočasni in poglobi svoj dih ne glede na to, kaj počneš in v kakšni situaciji se nahajaš. Predvsem bodi na svoj dih pozorna pred spanjem. Naj bo tvoje vodilo dih, ki te bo popeljal v spanje in ne utrujenost. Vsaj 3 minute globoko in počasi dihaj in opazuj, kaj se dogaja s tvojim telesom in počutjem.

večerni obred za krepitev pljuč in kraljice v tebi

Zdaj je čas samo zate, da se utelesiš vase, začutiš svoje zaklade in daš pozornost nanje. Nase. Samo nase.

SEGREVANJE KRIŽNICE

Uleži se na hrbet in mehko potresi s križnico navzdol. Pogumno in igrivo. Kolena daj skupaj in zaokroži z njimi, da prekrvaviš svoje kolke. Vrni svojo energijo nazaj dol v maternico, v križnico. Stresi zadnjico levo in desno. Igraj se.

Spodnji je hrbtenice potrebuje vsakodnevno sproščanje, saj je v njem shranjenih ogromno zastale energije in nepredihanih blokad. Ko sprostiš križnico, odkleneš ključavnico, ki odpira vrata do oživljanja celotne hrbtenice in možganov.

Stopala položi na ta, kolena pokrči, roki stegni proti stropu in spni dlan ob dlan. Ob izdihu potisni popek čimbolj proti tlom, roke pa gor. Ob vdihu se odpri in razpri roki. Pa spet. Krepiš svoj center moči.

Odlična vaja ti pomaga povezati obe točki, ki držita v ravnovesju tvoj center moči – na hrbtni strani med 2. in 3. vretencem Vrata življenja, na trebušni strani pa popek, ki je t.i. zavetišče duha.

Prekrižaj roki pred prsnim košem in pomasiraj akupresurni točki Lu1 na meridianu pljuč. Najdeš ju na zunanjem delu prsnega koša pod ključnico. Vdihni in ob izdihu odloži vsa čustva. Svobodna si.
Masaža točke pomaga tudi pri pljučnici, kašlju, bronhitisu, astmi in bolečinah v prsnem kosu.

Razpri roke in pomigaj s križnico. To je stikalo tvoje ženske energije in nočne regeneracije. Objemi kolena, zvij se v klobčič in odloži telo na eno stran, nato še na drugo.

Dihaj in začuti, da si varno pospravljena v maternici vesolja. Ker si.

DVIGANJE

Dvigaj se v 4. stopnjah: najprej stisni področje klitorisa, potem vhoda v vagino, pa presredka in še anusa. Ob tem postopoma dvigaj zadnjico od tal. In še enkrat.

Med poglabljanjem vase čudovito prekrvaviš celotna rodila, jih segreješ in predihaš. Tako začutiš in ozavestiš svojo prisotnost globoko v najbolj skritih in najmočnejših sobanah svojega kraljestva.

Dvigni se na prste in senzualno zaokroži z boki najprej v eno smer, nato še v drugo. Dvigni se še visoko gor in spusti.

S kroženjem bokov razbremeniš celotno hrbtenico, vključno s križnico in vratnim delom, prijetno pretegneš stranski del trupa in okrepiš zadnjico.

GLOBINSKI DIH MATERNICE

Sledi 4-delni globinski dih do maternice. Uleži se na hrbet, pokrči nogi in ujemi stopala. Najprej vdihni v vhod v nožnico in povleci ta del noter, nato vdih in povlek sredine nožnice, pa vdih in povlek v maternični vrat in še maternica vdih in povlek. Torej 4x vdihni, nato pa glasno in sproščeno izdihni. In še enkrat.

Potovanje diha vase čisto do maternice prižiga pomlad v tebi, prijetno prižiga spolno energijo in uravnava spolne hormone. Kjer je pozornost, tam je moč. Kjer je dih, tam je življenje.

Popusti, stresi roke in noge, nato pa z nogami široko zaokroži vstran, da prekrvaviš svoje kolke in limfo. Odpri se. Pomigaj še s križnico. Igrivo. V obe smeri. To si ti.

Vsaki napetosti naj sledi sprostitev. In vsakič, ko narediš trening krčenja in oživljanja notranjih poti v sebi, naj mu sledi še sproščanje z mehkimi gibi.

POLNA BUDA

Naredi dolg in ozek O.
Zgornjo ustnico povleci čez zobe.
Lička dvigni v širok nasmeh.
Pete dlani položi na ustne kotičke, sredino dlani na lica, blazinice prstov pa na senca. Z lici porivaj ven, z dlanmi pa noter.

Odlična vaja za krepitev in izgradnjo velike viličaste mišice, ki je glavna dvigovalka na obrazu. Oblikuje in polni ličnice in s tem posredno uravnava energijo jeter in pljuč. Lika gubice na ličnem delu obraza in pomaga pri ustvarjanju simetrije obraza.

POLNA BUDA Z DVIGANJEM

Naredi dolg in ozek OOO, zgornjo ustnico daj čez zobe, lička dvigni v nasmeh, dlani pa pripni v linijo od ustnih kotičkov gor proti senčnemu delu. Temu dodaj dviganje v 4. stopnjah, ki ga že znaš: najprej stisni področje klitorisa, potem vhoda v vagino, pa presredka in še anusa. Ob tem postopoma dvigaj zadnjico od tal. In še enkrat. Zaokroži z boki v eno, nato še v drugo smer.

Krožne mišice obraza in medeničnega dna so povezane. S to vajo povežeš aktivacijo enih in drugih, kar ti prinaša pomnožen učinek in celostno obnovo telesa in počutja ter pomlajevanje obraza.

POLNA BUDA Z GLOBINSKIM DIHOM MATERNICE

Naredi dolg in ozek OOO, zgornjo ustnico daj čez zobe, lička dvigni v nasmeh, dlani pa pripni v linijo od ustnih kotičkov gor proti senčnemu delu. Temu dodaj globinski dih maternice, ki ga že znaš: Najprej vdihni v vhod v nožnico in povleci ta del noter, nato vdih in povlek sredine nožnice, pa vdih in povlek v maternični vrat in še maternica vdih in povlek. Torej 4x vdihni, nato pa glasno in sproščeno izdihni. In še enkrat. Popusti, stresi roke in noge, nato pa z nogami široko zaokroži vstran.

Sinhron trening ustne in vaginalne krožne mišice pomaga pri ohranjanju energije, ki zaradi močnih in trdno zaprtih 'vrat' tvojega kraljestva več ne odteka.

S to vajo preprečuješ inkontinenco, oživljaš in segrevaš maternico ter stabiliziraš temelj, na katerega je oprt tvoj obraz.

 

SPROŠČANJE PSOAS MIŠICE

Eno nogo iztegni vzporedno s tlemi, drugo pa pokrčeno objemi. Glavo približaj pokrčenemu kolenu. Pa zamenjaj. In spet.
Mišica psoas je mišica čustev. Če se želiš ponoči regenerirati ni obnoviti hormone, potem naj bo psoas čimbolj sproščena.

Zaokroži s pokrčenimi koleni.
Ženska energija obožuje kroženje. Tako sprostiš medenico in vzpostaviš pretočnost v celotnem spodnjem delu hrbtenice ter odpravljaš morebitne bolečine v križu.

Nogi stisni skupaj in jih s pokrčenimi stopali iztegni iz kolen navzgor. Naj se sredina pete poskuša dotakniti neba. Ob vdihu kolena pokrči, ob izdihu pa naredi izteg. Ponovi.
Celostni razteg po zadnji strani nog prijetno poživlja in istočasno sprošča kite in mišice nog, zadnjice in hrbtenice.

Nogi stegni navzgor, prav tako roki in spni dlan ob dlan. Vdihni in odpri tako stegnjeni roki, kot tudi nogi. Izdihni in zapri. Ponavljaj.
Odpiranje telesa krepi trebušne mišice in prinaša čudovit občutek odpiranja uma in srca.

Sprosti in pomigaj s križnico v vse smeri, kakor ti paše. Zaokroži, zanihaj levo, desno, pa gor in dol. Raztegni se in sprosti vsako napetost, ki jo začutiš.
Zapri oči in prisluhni svojemu telesu, česa si želi, kaj mu paše. Sledi temu. Naj ti križnica pove, kaj želi, kaj potrebuje.

Postavi stopala skupaj in kolena odloži narazen. Položi eno dlan na maternico, drugo na srce. Z dlanmi zaokroži na svojih lepih prsih. 9x v eno in 9x v drugo smer.

USPAVANKA

Dlani položi na maternico, s križnico nežno zaokroži. In se potopi v sen.

Doma si.
V svojem dvoru si.
Tvoje telo je tvoj dvor.
Počivaj, Kraljica.

Praktičen, celostni program, ki poskrbi za delovanje tvojih PLJUČ in aktivira Kraljico v tebi. 

To je aktivacija tvojega poguma, svobode, postavljanja mej in sprejemanje in kreiranje obilja v življenju.

Hkrati pa je to program, ki ob pravem času, z upoštevanjem bioritemske ure narave poskrbi za delovanje tvojih pljuč, ščitnice, črevesja, imunskega sistem.

Čakajo te 4 vadbeni VIDEO obredi, ki bodo poskrbeli za tvoj obraz, telo in čustva, avdio meditacija TANTRA KRONA.

Čaka te tudi 14-dnevni kraljevi protokol za obnovo črevesja, ki se ga lahko lotiš v teh mesecih, ko vladavina pripada tvojemu organu PLJUČ ter KRALJICI.